Måla möbler i samma kulör som väggen

Ton-i-ton är ett genomgående tema i vårt hus och även i sovrummet.

För er som följt mig ett tag är det ju ingen nyhet att jag gillar att måla mina möbler i samma kulör som väggen. Det skapar ett slags lugn och harmoni tycker jag. Speciellt i små rum där olika funktioner ska mötas på liten yta, det får allt att hänga ihop, gammalt som nytt. Här i vårt sovrum har jag målat tavellisterna, rälshängaren (knopplisten), spjälsängen, byrån och massa annat i “Antons hörna” i samma kulör. Kontraster skapar jag i stället med detaljerna runt om tex knoppar, växter, nån vacker gammal möbel som får ta plats, textilier eller matttor. Gärna träelement för att mjuka upp.

Det moderna och strama lättas upp av de runda handtagen i trä. Gunghästen är ett loppisfynd och taxen hantverk från en marknad.

Här kommer en beskrivning på mitt IKEA-hack av en EKET-byrå. Jag målade den i samma kulör som väggen (S2010-B30G), borrade ut hål för skålhandtag i trä (Bauhaus) och limmade fast dom. Samma handtag som jag sen hade till killarnas sängar. Jag använde bara halva bakstycket för att kunna dölja alla sladdar och uttag på ett bra sätt (se bild nedan) och borrade hål ibotten för att kunna komma åt kontakterna nedifrån. Det är pushlådor i byrån, så handtagen är mest för att matcha mitt sminkbord i retrostil på andra sidan rummet. Nu känns det som de hänger ihop trots helt olika formspråk från början. 

Ett MÅSTE när man målar industrilackade/fanerade möbler är att ha en bra häftgrund först. Gärna rugga ytan med sandpapper också. Annars skrapas färgen bort väldigt lätt, man kan i princip dra bort den då den lägger sig som en film utanpå . Använd en fin roller för snickerier för den här typen av möbler. Och sedan snickerifärg. Använd inte väggfärgen, för den kommer bli repig och slitas fort. Vill man ha lite en mer vinatage-look så kan man ju använda kalkfärg och pensel, men jag vill ha en slätare och modernare känsla.

STEG FÖR STEG

  • Borra hålen i lådorna / botten
  • Sandpappra lätt
  • Måla med häftgrund/grundfärg (jag har Bin Advanced, Kvist och isoleringsgrund) – låt torka
  • Måla två lager med snickerifärg (Alcro’s matta eller Lady supreme finish matt, om man vill lyxa till det) – båda flyter ut fint och får hållbart resultat
  • Limma fast skålhandtag
  • Fäst byrån på vägg
  • Klart!
Satte bara halvt bakstycke för att komma åt alla uttag, samt hål så man kommer åt dom underifrån.
Borrade hål på 55 mm innan jag målade. Limmade sedan fast dessa skålhandtag från Bauhaus.

Det är ju inte bara i vårt sovrum som jag kör ton-i-ton. Killarnas rum är ju också målat i samma kulör. Flygplanet har jag brutit av med grått och trä. Husen har träben. Här har jag änvänt S3010-B10G. Något blåare och mörkare än i sovrummet.

IKEA-hack av IVAR och mdf. Ett skåp, ett skrivbord och en koja i samma kulör som väggen.

 

Här kan ni följa Cillas lekfulla gör-det-själv-projekt för både stora och små. Renovering, pyssel, IKEA-hack, designidéer, återbruk och mycket annat. Här hittar ni tips och tricks, utförliga beskrivningar, ritningar och fler bilder från de projekt Cilla delar på Instagram, @designbycilla.

KATEGORIER

POPULÄRA INLÄGG

KONTAKTA CILLA

2 svar

  1. Hej! Tack för fin inspiration! Jag har gett mig på samma ton i tonkoncept mellan väggar och garderob men tyvärr ser det ut som olika kulörer ändå… tror det beror på glanstalet, där jag har 7 på vägg och 15 på snickerifärgen. Hur brukar du tänka vad gäller det?

    1. Ja, jag brukar välja en matt snickerifärg för att få det att matcha så bra som möjligt. Använder man olika fabrikat på färgen så kan det skilja lite även om det är en NCS-kod som borde se exakt samma ut. Sen skiljer sig ju ljuset lite om man har en vertikal yta eller horisontell, de kan se olika mörka ut då. /Cilla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Design by Cilla AB

Org nr: 559271-5923

F-skatt och momsregistrerad

Tel: +46 760 109600

Email: cilla@designbycilla

Coyright 2021 Cecilia Rosvall