Våra rum, färgkoder och målartips

Vad heter färgen? Utan tvekan den vanligaste frågan jag får. Jag är en riktig färgnörd och kan nog halva ncs-kartan utantill, så svarar mer än gärna på alla färgfrågor. Önskar ibland att jag hade fler rum så jag kunde få in fler färger. Samtidigt så gillar jag att det hänger ihop och älskar ton-i-ton och målar gärna möbler i samma färg som väggarna (se tidigare inlägg). Så jag kommer nog hålla mig till denna skala ett tag. I detta inlägg delar jag mina målartips, alla färgkoder i huset och massa bilder från mina mest fotade rum.

MÅLARTIPS

Hur en färg blir beror helt på ljuset i rummet, matthet och struktur på färgen och även golvet kan påverka. Jag testmålar ALLTID innan jag köper till hela rummet och målar gärna upp  2-4 kvm (hela provburken) så jag verkligen får en känsla. Ofta blir färger betydligt starkare och mörkare när de kommer upp än på ett litet färgprov. Samtidigt kan en färg verka ganska mörk när man målar upp ett färgprov på en vit vägg och oftast så känns det inte så mörk sen när hela rummet målas. NCS-koder som börjar på S00…-S30… (svärta) upplevs som  ljusa eller “mellanljusa”, börjar de från S40… så är de åt mörkare hållet, men upplevelsen beror på ljusinsläpp.

Så vad använder jag för färg då? Jag målar med så matta färger som möjligt, tycker det ger snyggast resultat. Mest Alcro och Jotun, då lokala färghandeln har dessa. Favo-färgen just nu är Jotun Lady Pure Color Supermatt – såååå tålig, lätt att jobba med och finishen är toppklass. Nej jag är inte sponsrad 😉 men har testat en del och tröttnat på billigare kvalité då resultatet sällan blir som jag vill. Förstår dock om att man väljer billigare alternativ, för både Jotun och Alcros supermatta premiumfärger är dyra och man kanske inte vill prioritera det.

Tillbehör då? Själv använder jag roller med ganska fin medel eller fin finish, men det är ju en smaksak hur grov struktur man vill ha. Billiga rollrar som luddar och ger ojämt resultat är trist, men man kan ju ha tur. Använder oftast en liten roller längs med tak och i hörn så jag ska få samma struktur överallt, men pensel går ju fint.  Bra maskeringstejp är också viktigt, så trist när det blöder ut igenom.  Brukar ha en smal maskeringstejp längs med taklinjen (9-11mm) för att “rama in” väggen. Svårt att få snyggt och rakt om man målar ända upp i vinkeln när man inte har några taklister. Förarbetet med spackling och slipning är viktigt och gör stor skillnad för reslutatet. För snickerier är en bra häftgrund ett måste, speciellt på lite glattare IKEA-möbler. Använder BIN till allt. Så grym häftgrund.

Det är svårt att fuska om man vill ha ett snyggt och hållbart resultat tyvärr. Men man ska inte vara rädd för att göra själv även om man inte är van. Finns ju massa youtube tutorials om man är osäker på nåt.

Vårt hus är nu tredje bostaden där vi målat allt själva, och inte bara en gång utan flera då vi nu gör om för nya behov. Har även hjälp till att renovera under uppväxten. Så jag har lärt mig en del genom åren 🙂 Men jag får massa på hjälp från vår lokala färghandel Blåhuset i Sollentuna, där dom är superduktiga och guidar när man är osäker.

FÄRGKODER

Hela vårt hus går i blåa, blågröna och gråa toner. Men vi har en hel del vitt också. Just nu är det inne med beige, greige (grå-beige), röda och rostiga toner, men här kör vi en ganska netural och kallare färgskala, med rena grå toner utan gul i, blått och grönt. Kommer hålla mig till det ett tag. Blandar upp med trä och annat för att skapa värme i rummen. Nedan kommer bilder och färgkoder på de rum jag får mest frågor kring – sovrummet, musikhörnan, vardagsrummet, barnrummet och fasaden. Färgkartan här visar alla färger vi har i huset.

S2010-B30G Sovrum
S3010-B10G Barnrum
S3010-B Vardagsrum/skänk
S5005-G20Y Fasad
Silverpil (typ S1500N) Hall
S4500N – Musikhörna/stringhylla
Grådis (typ S6500N) Kontor

SOVRUMMET

S2010-B30G – en ljus blågröngrå färg. Skiftar mycket beroende på ljuset, blåare ibland, grönare ibland. Färgsort: Alcro Pashmina, mycket matt färg. Snickerier är målade i samma kulör fast med snickerifärg och grundfärg först.

Sovrummet är målat i S2010-B30G.

MUSIKHÖRNAN

S4500N – Ren grå. Utgick från färgen på stringhyllan och körde samma på vägg. Lite mörkare i verkligheten än på bilderna. Färgsort: Jotun Pure Color Supermatt.

Musikhörnan är målad i S4500N, samma kulör som stringhyllan.

VARDAGSRUMMET

S3010B – Blågrå färg mellanljus. Inget grönt i, men skiftar åt blågrön eller lila beroende på ljuset. Färgen jag målat med är Dusky Blue i kalkfärg från Jotun Lady Minerals. Kalkfäg blir väldigt matt och upplevs som ljusare. Inte speciellt tålig dock – så uttsätts den för smuts, vatten eller fett så skulle jag ta en sealer på för att skydda den. Blogginlägg om kalkfärgsmålning kommer.

Vardagsrummet har målats med Dusky Blue i kalkfärg, S3010-B.

BARNRUMMET

S3010B-10G – Mellanljus blågrå färg med lite grönt i (inte lika mycket som sovrummet). Skiftar beroende på ljus hur mycket det slår åt lila vs grön. Älskar den. Perfekt för barnrum. Kulisserna har jag målat med nåt snäpp mörkare för att få lite kontraster (typ S4510B-10G, eget recept finns). Färgsort: Jotun Pure Color Supermatt.

Killarnas sovrum är i kulören S3010-B10G.

FASAD

S5005-G20Y. En lite mörkare gröngå färg som också skiftar beroende på ljuset – ibland mer grön, ibland mer grönblå, ibland mer grå. Ni ser på bilderna att det skiljer en del. Aningens mörkare i verkligheten. Målat med en väldigt matt färg.

Fasaden är i kulören S5005-G20Y.

Lycka till med era målarprojekt! Ett relativt enkelt sätt att förvandla intrycket i ett helt rum. //Färgnörden

Här kan ni följa Cillas lekfulla gör-det-själv-projekt för både stora och små. Renovering, pyssel, IKEA-hack, designidéer, återbruk och mycket annat. Här hittar ni tips och tricks, utförliga beskrivningar, ritningar och fler bilder från de projekt Cilla delar på Instagram, @designbycilla.

KATEGORIER

POPULÄRA INLÄGG

KONTAKTA CILLA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Design by Cilla AB

Org nr: 559271-5923

F-skatt och momsregistrerad

Tel: +46 760 109600

Email: cilla@designbycilla

Coyright 2021 Cecilia Rosvall