Utmärkta lådor och skåp för inbyggda IKEA-hack

Förvaring är ju något som verkligen är en bristvara här hemma. Så när vi skulle göra om i killarnas rum var jag tyvungen att hitta en lösning för försvaring under sängarna. Jag får många frågor om vad jag använde för stomme/lådor. Det jag använde var “Platsa” från IKEA, 40 cm hög. Totalt blir sängen ca 54 cm hög inkl madress. Lagom att sitta på för oss vuxna och ganska lätt att klättra upp i för barnen. Anton använder pallen/puffen ni ser för att ta sig upp.

Finns i två olika bredder, 60 cm respesktive 80 cm. Den är 57 cm djup, så djupare än om man skulle ta en byrå tex “Nordli” eller “Stuva”. Detta gör att den passar så bra till just sängar, för man kan maxa ytan under sängen. Man behöver ju ändå fylla ut till väggen för att få en hel sängbredd. Jag satte en regel i väggen och använde mdf-skiva i önskad bredd (80 cm) som botten. Sen kan det vara bra att bygga upp ett par cm från golvet så inte lådorna fastnar i mattorna, så jag gjorde små reglar av mdf under.  Jag satte även fast en ram/sarg med vikeljärn så inte madrassen ska glida ut. Platsa har även en toppskiva om man skulle vilja ha det.

Istället för två lådor, finns den med vanlig stor lucka om man bara vill ha ett skåp och finns också 40 cm djup om man istället skulle vilja bygga en bänk till hallen eller likande som unde behöver va så djup (ett senare projekt hos oss). Sen finns den i massa olika höjder. Så det är bara att mixa efter behov. Fördelen med just Platsa är att den inte har nån ram som syns utan lådorna går ut över stommen så man har ganska stor frihet att bygga in som man vill.

Jag ska göra en dagbädd till vårt sovrum med samma koncept (fast utan hustema) och då kommer jag istället använda IKEAs köksstommar “Metod”, 3 st 60x40x60, med bara en stor djup låda i varje del för kuddar och plädar och annat liet större. Så i princip samma, men en 40 djup kökslåda istället. (Man använder 40 höga överskåp till kylskåp/frys.) Fördelen med Metod är just att det finns olika slags lådor och flera olika fronter att välja mellan om man inte som jag målar och gör nåt eget.

Här kommer produktinformation om “Platsa” som jag använt inklusive priser. Totalt betalade jag ca 2000kr för mina fyra byråer. Har även med lite bilder på byggprocessen. Hela bygget av sängen hittar ni här.

Byggprocessen Platsa
Platsa 80 cm bred
Platsa 60 cm bred

Lycka till! Tagga gärna ert bygga i social medier med @designbycilla och #designbycilla så jag hittar det! 🙂

 

Här kan ni följa Cillas lekfulla gör-det-själv-projekt för både stora och små. Renovering, pyssel, IKEA-hack, designidéer, återbruk och mycket annat. Här hittar ni tips och tricks, utförliga beskrivningar, ritningar och fler bilder från de projekt Cilla delar på Instagram, @designbycilla.

KATEGORIER

POPULÄRA INLÄGG

KONTAKTA CILLA

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Design by Cilla AB

Org nr: 559271-5923

F-skatt och momsregistrerad

Tel: +46 760 109600

Email: cilla@designbycilla

Coyright 2021 Cecilia Rosvall