Cilla tipsar: Bästa verktygen för DIY

Annonssamarbete med Ryobi Sverige.

Äntligen är min alldeles egna lilla verkstad på plats! Jag älskar att skapa och bygga som ni vet, men har hittills inte haft nån bra plats att vara på – utan sågat, skruvat och målat hemma i hallen. Men nu har jag hyrt en liten källarlokal som rymmer några olika delar och i veckan blev min nya verkstad klar och jag är redo för en massa nya lekfulla DIY-projekt! 

En av de vanligaste frågorna jag får handlar om vilka verktyg jag använder. Både vilka verktyg som är en bra bas om man vill komma igång med DIY eller ska renovera, men också vilka verktyg som är kul och bra att ha för att ta det till nästa nivå. 

I samarbete med Ryobi har jag testat flera verktyg senaste tiden och har även fått några nya som ska bli roligt att utforska nu när jag har min nya verkstad på plats. I detta inlägg så frossar jag i spännande elverktyg och ger mina bästa tips på vad du behöver för att komma igång.

Cillas Topp 5 

Med en fogsvans, hammare, skruvmejsel, vattenpass, tumstock och penna så kan du fixa en hel del hemma. Men så snart du vill bygga lite mer avancerade grejer så är det bra att investera in några utvalda elverktyg – då blir går det både lättare och blir roligare! Exakt vilka verktyg som passar dig bäst beror så klart på vilka projekt du har tänkt ta dig an. Men här jag har samlat de verktyg som jag använder mest och som har bredast användningsområde. De jag rekommenderar som bas för att komma igång med gör-det-själv-projekt. Klickar du på rubriken kommer du till Ryobis sortiment. 

Behövs till de flesta projekt där du ska montera, fästa upp eller bygga eget. Välj gärna en rejälare modell så du både kan skruva och borra tunga grejer med den. Komplettera med passande borr- och bitlåda.

Grymt tidsbesparande när du snabbt ska kapa upp reglar, brädor, rundstav, lister, hyllplan, m.m rakt eller i vinkel. Min har en laser som visar vart klingan går, så man få det mer exakt. Jag har även ett stativ till.

Jag använder slipmaskin till nästan alla projekt – rugga upp en yta som ska målas, runda av vassa träkanter, slipa av spackel. Min lilla hörn- och detaljslip använder jag till det mesta, men det kan vara bra med lite olika.

Jag har flera olika mindre sågar och de används flitigt. En cirkelsåg eller sänksåg är grymt smidigt för längre kapning och håltagning och sticksåg för rundade former.  Jag är supertaggad på att testa min nya multisåg.

För att hålla rent så funkar så klart den vanliga dammsugaren, men efter att förstört tre stycken på lika många år så är byggdammsugare ett hett tips. Jag har en stor vanlig och en mindre som jag ställer på bordet och kopplar in till verktyget man jobbar med.

Samma batteri till alla verktyg

Nästan alla de verktyg jag har från Ryobi är batteridrivna och tillhör ONE+ systemet. Detta är verkligen grymt smidigt då samma batteri passar till alla verktyg. För det första så sparar du så otroligt mycket plats och det är lättare att förvara när man slipper alla sladdar. För det andra så ger det mer frihet när du använder verktyget. Och till sist gör det att priserna på verktygen hålls ner och du kan bygga på din verkstad utan att det kostar skjortan. Bygger du mycket så rekommenderar jag ändå att du har ett par batterier att varva med, ett på laddning eller köra två olika samtidigt utan att byta mellan. Själv har jag tre stycken batterier och två laddare till min ca 25 stycken ONE+ verktyg i och det funkar utmärkt för mig.

Cillas DIY-favoriter

Verktygen jag listade ovan är en bra bas och du kommer riktigt långt på dem. Men vill man ta det hela till nästa nivå så har jag några ytterligare favoriter och tips – men här är det mer en smaksak vilka verktyg som du har mest nytta av. Gillar du mer pyssliga projekt är kanske häftpistol eller limpistol perfekt, ska du sätta lister eller panel så är den elektriska fog-/limsprutan, spikpistolen eller kanske bordssåg självklara val. Är du sugen på lite mer dekorativa projekt eller möbelsnickeri så är kanske kontursågen eller handöverfräsen dina bästa vänner. 

Listan nedan är några favoriter som jag har använt mycket till mina DIY-projekt eller som jag nyligen har skaffat och är sugen på att testa och lära mig för att ta mina projekt till nästa nivå.   

Vill du såga mindre snirkliga former i tunnare material så är ju en figursåg superkul och enkel att använda. Jag använder min för mer dekorativa projekt, t ex pusselbitarna till mina luckor löv till väggknoppar, figurer till julkrubban, m.m. 

Ska du sätta upp lister, panelväggar eller bygga ihop DIY-möbler är ju spik-/dyckertpistolen superbra. Önskar att jag hade skaffat en långt tidigare då den är väldigt tidsbesparande och smidig att använda.

Vill du få till snygga kanter i olika profiler, göra nersänkningar eller såga ut en form efter mall så är en handöverfräs grymt kul! Jag håller på att lära mig – finns så otroligt mycket man kan göra! 

Två verktyg som är smidiga och enkla att använda är häftpistol och limpistol. Perfekt till pyssel av olika slag, när du snabbt vill limma ihop nåt. Eller klä om en möbel. Två exempel av många.

För att förenkla vid mätning så använder jag laseravståndsmätare. Den mäter upp exakt mellan två väggar eller från golv till tak. Krysslaser är också toppen, visar lod- och vinkelräta linjer på väggen och är perfekt vid utmätning och montering av hyllor, tavlor, m.m.

Bara att köra på!

Exakt vad just du behöver lär du dig när du sätter igång – det är bara att köra. Fastnar du på något så finns det instruktioner, hur många byggvideos som helst att kika på, eller så får du fråga någon. Du klarar mycket mer än du tror och med bra verktyg blir det både lättare och roligare!

Avslutningsvis så kommer några tips på vad som är bra att ha utöver dessa verktyg. Du behöver nästan alltid en tumstock och en blyertspenna. Vattenpass är också grymt bra att ha och hörselskydd är superviktigt – jag har alltid mina på. Munskydd mot damm är också att rekommendera om man sågar och slipar mycket. Ett byggbord eller två bockar är bra, samt klämmor av olika slag och storlekar för att fästa fast material när man sågar och borrar, eller för att hålla ihop en konstruktion när man skruvar och limmar. Jag har även tre stycken verktygslådor, två hårda och en mjuk. De är perfekta när jag ska ta med verktyg hem eller till olika kundprojekt. 

Jag kommer visa mer av mina verktyg här i verkstaden i olika projekt, men även andra kul verktyg från Ryobi – det finns en hel del även för altan/trädgård/båt/friluftsliv m.m. Alla tillhör ONE+ systemet. Nästa vecka så ska vi fixa båten bland annat. 

Vill ni läsa mer om alla ONE+ verktyg så hittar ni det här: Ryobi ONE+

Det finns mycket mer att berätta mer om min verkstad utöver verktygen – så håll utkik på @designbycilla eller här i bloggen. 🙂 Och har ni några frågor så är det bara att lämna en kommentar nedan, skicka DM på Instagram eller fylla i kontaktformuläret.

Här kan ni följa Cillas lekfulla gör-det-själv-projekt för både stora och små. Renovering, pyssel, IKEA-hack, designidéer, återbruk och mycket annat. Här hittar ni tips och tricks, utförliga beskrivningar, ritningar och fler bilder från de projekt Cilla delar på Instagram, @designbycilla.

KATEGORIER

POPULÄRA INLÄGG

KONTAKTA CILLA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Design by Cilla AB

Org nr: 559271-5923

F-skatt och momsregistrerad

Tel: +46 760 109600

Email: cilla@designbycilla

Coyright 2021 Cecilia Rosvall