Lekytan på altanen

Vår lilla lektuga och båtsandlåda på altanen.

Förra våren tog vi äntligen tag i vår stora altan på 130 kvm och började skapa olika rum. Utekök med matplats, lekyta, vardagsrum och loungeshäng med utsikt. Först behövde vi bygga lite fallskydd för slänten som håll på att rasa ner, det blev som megastora pallkragar av trä och ett par stenmurar av all kullersten från rullstensåsen. Så satte vi massa växter för att rama in altanen och i de stora slänterna. Framför trämuren satte vi sandlådan, för muren skuggar lite, och bredvid byggde vi ihop en lekstuga av färdig byggsats. Allt är i ganska litet format.

Bygget av trämur och plantering.

Sandlådan

Sandlådan som ser ut som en båt är av märket Woodlii och är köpt hos Jollyroom för några år sen. Ni hittar den här: sandlåda (adlink). Jag har ändrat om lite och målat den. För att skydda altanen lite från fukt och spadar, så la vi några billiga altanplattor i plast i botten (syns några bilder längre ner), de har ju lite hål som släpper igenom fukten men gör att sanden inte ligger rakt på trallen. I botten la vi också en fiberduk som håller in sanden. (Hjälper dock inte mot busiga tvååringar….) Sandlådan behöver målas om den ska hålla sig fin, men man får bättra på lite när det behövs. Man får räkna med att sopa sand dock. 😉 

Målning och tillverkning av lite detaljer till båtsandlådan.

Lekstugan

Lekstugan heter Shere Khan och kommer från Hemfint.se. Den är ganska liten, så har ni större barn eller vill få plats själva, så ska man satsa på nån modell större. Lekstugan tog ett par timmar att skruva ihop. Sen grundade vi och målade med fasadfärg Alcro Arkitekt som är supermatt. Vi köpte takpapp i lite snyggare variant och satte fast med små spik och häftpistol. 

Bygget av vår lilla lekstuga.

Färg & kulör

Den gråröna kulören är samma kulör som fasaden på vårt hus, ncs-kod S5005-G20Y. Färgen skiftar lite beroende på ljuset, älskar kulören.

Först grundmålade vi, sen på med fönsterfärg och till sist för att få lite mattare finish så använde vi fasadfärg. Vårt hus är supermatt, så vi ville ha liknande finish. Lekfullt men inte för spretigt, så då tog vi Alcros matta fasadfärg Arkitekt den sista strykningen. Alcros fönsterfärg är kanske egentligen lite tåligare och användas på exempelvis staket som utsätts för mycket väta. Använder ni olika typer av färger tillsammans så dubbelkolla att de funkar ihop. 

Lektuga och sandlåda är målade i samma kulör som vårt hus S5005-G20Y.

Skärgårdstema

Förhoppningen är att murgröna, kaprifol eller klematis så småningom ska dölja trämuren lite, men så länge fick den lite knoppar och skyltar. För att skapa lite skärgårdskänsla så satte jag dit en liten livboj, en förtöljningslina, fixade en hov och lite annat på båttema. Hamnen döpte vi till Rosvallshamn efter vårt efternamn och lekstugan/sjöboden fick namnet lilla Skansen efter en större byggnad som heter Skansen här lite längre bort på vägen. Detaljerna behöver målas med tex fönsterfärg för att hålla för väder och vind. Växterna blev också på lite skärgårdtema, med rosor, lavendel, klematis, steppsalvia, kamprifol, mm.

Noels röda cykel, som han äntligen lärt sig cykla på.

Röda detaljer 

Vi hade en hel del röda uteleksaker, bland annat en röd bobbycar, en röd trehjuling med flak, en röd sparkcyckel och vanlig cyckel. Knallrött är egentligen inte en färg jag väljer att ha i mina inredningar, men ibland får man ju utgå från det man har och fortsätta på det spåret. Så jag gick all in på rött och det blev faktiskt jättefint! Vi har också ett par lekmattor som jag fyndade för nån 50-lapp på H&Ms rea som vi rullar ut på altanen när det är lekdags. Förra sommaren blev det mycket lek med duplo. Tips är att köpa nån utematta annars så kan man spola av den om det behövs.

Sommarens planer

I år hoppas jag att vi kan få till några fina och kul pallkragar, vi har ingen odlning förutom blomkrukor och lite perenner i rabatterna. Kylan under maj gör att vi ligger lite efter i planerna dock. Men nu är äntligen sommarvärmen här. Anton älskar grannarnas morotsland och är där hela tiden, så det vore kul att gör nåt hemma. Noel tycker vi ska bygga en klättervägg och basketkorg också. Jag har nån idé på utelekkök. Finns en hel del fina att köpa om man inte orkar bygga. Studsmattan har vi på gräsmattan nedanför altanen. Den är också poppis förstås. Och pappan är sugen på att fixa ett fotbollsmål på vår lilla gräsplätt framför huset. 

Vi får väl se vad det blir och hur mycket vi hinner – mycket annat på gång i huset. 🙂 I vanliga fall är vi nån månad i Bohuslän varje sommar, men i år får vi ha Bohuslän på altanen istället. Men just eftersom det blir en sommar hemma så känns det extra kul att fixa och ordna i trädgården, så alla ska trivas, både stora och små. 

 

Anton som blåser bubblor.

 

Här kan ni följa Cillas lekfulla gör-det-själv-projekt för både stora och små. Renovering, pyssel, IKEA-hack, designidéer, återbruk och mycket annat. Här hittar ni tips och tricks, utförliga beskrivningar, ritningar och fler bilder från de projekt Cilla delar på Instagram, @designbycilla.

KATEGORIER

POPULÄRA INLÄGG

KONTAKTA CILLA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Design by Cilla AB

Org nr: 559271-5923

F-skatt och momsregistrerad

Tel: +46 760 109600

Email: cilla@designbycilla

Coyright 2021 Cecilia Rosvall