Julklappskalender – trägran att återanvända många år

Förra året fick jag för mig att jag skulle göra en julklappskalender till Noel, då var han nästan 3 år. Spännande sätt att räkna ner till julafton, ett annars svårbegripligt koncept för en 3-åring. Köpte smågrejer och tog lite jag redan hade. 4-pack lera blev 4 olika paket. 6-pack pennor blev 3 paket, nån bil, såpbubblor, nåt litet pyssel och pixiböcker som legat i en låda hemma. Man kan ju gå till myrorna eller leta i gömmorna. Eller ge bort en upplevelse, tex baka pepparkakor.

Designmässigt kan man ju bara ta ett snöre och knyta upp paketen i, eller köpa snygga papppåsar och ha klädnypor. Enkelt och fint. Jag tog det ett steg längre och tänkte att jag ville ha nåt som kan funka år efter år efter år. Som blir lite magiskt. Det här var väl två dagar innan första advent. Vi hade en rysligt massa staketribbor kvar och sågade upp dem så jag skulle få till en julgran i trä. Köpte färg i all hast, helt fel grön visade sig, men då hade jag ju inte tid på mig att byta. Siffror gjorde jag med schabloner i silver. Superpilligt men blev fint. Man kan ju skriva med tjock penna, köpa klistermärken eller wallstickers (kika in dom hos @nordicfinedesign??, finns på bild längst ner). Krokar att hänga i behövs också. Vi satte även en stjärna i toppen. Här är lite bilder. Se instruktioner och mer kalenderinspo nedan.

MATERIAL:

    Smala brädor eller reglar
    Skruv och skruvdragare
    Girsåg / kap
    Snickerifärg och häftgrund
    Schabloner och färg till siffror
    Krogar

STEG FÖR STEG:

  • Bestäm höjd och bredd
  • Kapa brädor till grenarna i fallande längder ca 10 cm längre för varje, 5 stycken
  • Lägg ut “grenarna” med jämna mellan rum på “stammen”
  • Ta en lång bräda eller snöre från toppen och ner på varje sida och markera vinkeln på brädorna och såga dem i rätt vinkel (man kan hoppa över detta)
  • Skruva ihop brädorna, gärna två i varjegren för mer stabilitet
  • Måla i valfri färg och låt torka
  • Mät upp, måla, skriv eller klistra dit siffror (se bod ovan)
  • Skruva i krokarna under eller ut från grenen
  • Sätt fast en stjärna på toppen om du vill
  • Borra hål för uppsättning på väggen
  • Alternativt bygga en “fot” så den står på marken

Det finns ju hur mycket fina varianter som helst där ute och här kommer några tips. (??Ni ser instagram-namn i bilden så in och kika för mer inspo.) Jag ska ta ner min gran från vinden i helgen och fixa ihop årets version. Lyckas förhoppningsvis ta lite fina bilder som jag kan dela med mig av. Ev så får den en makeover med ny färg, men vet inte om jag hinner. Det är ju en del annat att stå i så här innan jul. ?

Här kan ni följa Cillas lekfulla gör-det-själv-projekt för både stora och små. Renovering, pyssel, IKEA-hack, designidéer, återbruk och mycket annat. Här hittar ni tips och tricks, utförliga beskrivningar, ritningar och fler bilder från de projekt Cilla delar på Instagram, @designbycilla.

KATEGORIER

POPULÄRA INLÄGG

KONTAKTA CILLA

Ett svar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Design by Cilla AB

Org nr: 559271-5923

F-skatt och momsregistrerad

Tel: +46 760 109600

Email: cilla@designbycilla

Coyright 2021 Cecilia Rosvall