Att skapa ett lekrum

Skiss på blivande lekrummet.

När vi bestämde att killarna skulle dela sovrum, så beslutade vi samtidigt att gästrummet i anslutning till vardagsrum och kök skulle bli lekrum istället, deras sovrum är nämligen pyttelitet. Sagt och gjort, vi slängde ut den stora sängen i dåvarande gästrummet och sedan dess har vi haft ett väldigt provisoriskt och ofungerade lekrum och inget gästrum alls. Inte jättebra eftersom det verkligen behövs då vår släkt bor längt bort och är på besök ganska ofta. Men nu är det ÄNTLIGEN dags att fixa båda dessa problem! Kontoret på nedervåningen blir kombinerat gästrum/kontor och så ska vi göra lekrummet så inspirerande som det bara går. Men det kommer ta ett litet tag att få allt på plats, men det mesta är nu preppat.

Det finns såååå många aspekter att tänka på när man ska planera ett rum. En av de första är vilka funktioner man vill att rummet ska ha, och här kan vi väl säga att vi fastnade ganska rejält. Utmaningen är att rummet är ganska litet (3 x 3,3 m= 10 kvm) och vi vill få in så mycket. Först tänkte vi att det också skulle fungera som gästrum och tv-rum, men till slut så bestämt vi att det skulle vara fokus på lek och pyssel. Men att det i framtiden kanske blir ett sovrum till nån av killarna, eller båda. Efter mycket velande så finns det en plats för tv (det kommer börja tjatas om TV-spel snart…), men att man snarare får dra fram ett par saccosäckar vid behov, men annars är den ganska gömd.

När jag skriver vi, så betyder det oftast jag. Min man går inte riktigt igång på planeringsarbete lite mycket. ”Hör av dig när du är nere på två val brukar han säga”. Men när det gäller funktionerna så känns det bra om vi båda är överrens innan jag går in på design och materialval. Har man mycket lösa möbler så gör man det enklare för sig vad gäller nya behov, bara att flytta runt eller byta ut. När man bygger en del platsbyggt, så som i killarnas rum och snart här så behöver planera för att det ska hålla i flera år framåt och kan anpassas när behoven ändras utan att det blir ett megaprojekt. Idag är killarna snart 2 och 5 år, så det är dessutom lite olika behov som ska samsas.

Själva renoveringen som behövs kommer jag göra i samarbete med Blå Huset i Sollentuna. Jag kommer använda mig av färg från Jotun och golv från Tarkett, och dessa är också med och sponsrar. Så himla roligt samarbete verkligen! Ni som läser min blogg och har följt mig länge vet ju att jag är en riktig färgnörd på alla vis.

Första moodboardet till lekrummet.

Det kommer fler inlägg framöver kring tema, design, färg och materialval. Skiss och moodboard avslöjar färgval och lite sport/skogstema, men vi får väl se om det blir så i slutändan. Velar fortfarande kring temat. Men de funktioner som till slut prioriterades var:

  • Aktivitetsdel med ribbstol och klättervägg
  • ”Trädkoja” för mys
  • Skrivbord för pyssel, spel och byggen
  • Låg bänk för förvaring och lek (lagom Antonhöjd)
  • Köksdel för lek (leksakskök + minibord + stolar)
  • Mycket förvaring – en fulldjup garderob + öppen och stängd förvaring på andra ställen
  • Möjlighet för tv / tv-spel
  • Ska finnas plats att ställa dit en 90×200 säng utan att riva

Jag ska försöka dela så mycket som möjligt av resan här och på instagram. Hoppas ni vill hänga med!

Läs om resultatet här: TrädkojaLegohörna

Här kan ni följa Cillas lekfulla gör-det-själv-projekt för både stora och små. Renovering, pyssel, IKEA-hack, designidéer, återbruk och mycket annat. Här hittar ni tips och tricks, utförliga beskrivningar, ritningar och fler bilder från de projekt Cilla delar på Instagram, @designbycilla.

KATEGORIER

POPULÄRA INLÄGG

KONTAKTA CILLA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Design by Cilla AB

Org nr: 559271-5923

F-skatt och momsregistrerad

Tel: +46 760 109600

Email: cilla@designbycilla

Coyright 2021 Cecilia Rosvall